24-03-07

produktief........

in_pain

 

Verdriet - wie ontsnapt eraan? Vroeg of laat heb je ermee te maken.Leef je, leef je echt, dan heb je ook verdriet.

Hoe reageer je nu op verdriet, dat ook jou treft? Je kunt het wegstoppen, verdringen.Maar daar is je verdriet toch iets persoonlijks, te authentieks voor.Verdring je je verdriet, dan verdring je jezelf.Je kunt je er ook door laten meeslepen, er volkomen in opgaan.Maar ook dat pakt verkeerd uit : je gaat er in onder.En dan is er nog een derde mogelijkheid.Je doet wat met je verdriet, je maakt het produktief.Het zal ergens goed voor zijn.

Omdat je zelf bepaalde ervaringen hebt, kun je je verplaatsen in de omstandigheden van iemand met soortgelijke ervaringen.Je voelt met hem mee, je weet wat het is.Zo kun je, dank zij je verdriet, het nodige voor een andere betekenen.Van binnenuit lijd en leef je mee.

Aan je verdriet kun je ook de inspiratie ontlenen om krachtig te protesteren tegen alles, wat verdriet veroorzaakt.Het kwaad, in welke vorm dan ook -alles wat mensen het leven en samenleven onmogelijk maakt, moet de wereld uit.Verdriet kan resulteren in allerlei inspanningen ten gunste van welzijn en geluk.Wat je overkomt, is op zichzelf iets negatiefs.Maar je verdriet hierover kan leiden tot een zeer positieve levenshouding.Tot een aanzienlijke groei in humaniteit.

Noelle

14:38 Gepost door 't schrijverke in moraalverhalen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.