10-03-07

tijd....

131523joQN_w

Soms lijkt alles wel commercie te worden.Als er maar aan verdiend wordt.Goed is : wat goed is voor de economie.Geen hoger principe dan het winstprincipe.Typerend in dit verband is de uitdrukking : tijd is geld.

Wanneer hier nu in onze taal, gewoon voor het contrast, ook nog andere zegswijzen tegenover stonden - maar nee, alleen op deze manier wordt de tijd met iets anders gelijkgesteld.De enige waarde van tijd is haar commerciële waarde. Nog wel spreekwoordelijk is dit vastgelegd.

Zo krijgt één van de véle gebruiksmogelijkheden van de tijd het monopolie.En daarmee wordt de tijd ontzield.Zo vluchtig en doods als het geld is, zo vluchtig en doods wordt ook de tijd zelf.

Er heerst een commerciële dictatuur, die tot in ons tijdsbesef moet weersproken worden. De uitdrukking ' tijd is geld ' is een belediging voor de tijd.Dan zijn er wel eervoller zegswijzen mogelijk. Om maar wat te noemen : TIJD IS AANDACHT,TIJD IS MENSELIJKHEID,TIJD IS MUZIEK, TIJD IS VERWONDERING, TIJD IS RESPECT, TIJD IS TEDERHEID,TIJD IS VRIENDSCHAP, TIJD IS LIEFDE. Dit zijn nog geen vaste uitdrukkingen, maar bij frequent gebruik kunnen ze dat wel worden.

We zijn stemhebbend genoeg om onze taal ( en onze cultuur ) met nieuwe uitdrukkingen te verrijken.Zoals we ook stemhebbend genoeg zijn om bepaalde uitdrukkingen dood te zwijgen en te laten verdwijnen.

Zoals bijvoorbeeld : tijd is geld.

 

Dus mensen neem tijd voor die andere dingen in het leven in plaats voor dat geld.

NOELLE.

19:40 Gepost door 't schrijverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

tijd is weer een stap korter naar de dood

Gepost door: watje | 10-03-07

maar wel dichter bij het weten ...

Gepost door: 't Fluwijn | 28-11-07

De commentaren zijn gesloten.