06-01-07

eerlijkheid.....

dyn003_original_566_424_pjpeg_2530379_974f380b8ecbdb327da16d87b70e4612

Wat kun je met woorden, gewoon een paar zinnen, een handjevol taal, iemand goed doen.Woorden kunnen verwarmen, troosten, uitzicht geven, bezielen.Woorden kunnen brood zijn, een bron van vreugde.

Maar zoveel goed als je met woorden kunt doen, zoveel kwaad kun je er ook mee uitrichten.Heel bewust kun je daar op uit zijn : je bevuilt iemands naam, je beledigt, je kwetst iemand.Maar het kan ook op een mindere manier.Je hebt niet de bedoeling iemand te bezeren, maar je maakt van je hart nu eenmaal geen moordkuil.Spontaan gooi je er uit, wat in je opkomt.Een kwestie van eerlijkheid.

Nu is openhartigheid op zichzelf geen ondeugd, integendeel.Maar soms moet er toch wel een afweging plaatsvinden : tussen jouw behoefte om je hart te luchten en het effect van je woorden op die ander.Je wilt iets kwijt- en dat is menselijk.Maar wanneer je die ander daarmee blesseert, verdriet doet, kun je het toch maar beter inslikken.Ook dat is menselijk.

Woorden kunnen vernietigend zijn, dodelijk - moordend.Af en toe is het geboden van je hart wél een moordkuil te maken.Anders vallen er slachtoffers.Als je hart ook werkelijk een hart is, kan het daar best tegen.De moord op die woorden overleeft het royaal.

Soms is het een kwestie van eerlijkheid een blad voor je mond te nemen.Iets behoedzaam binnenhuis te houden.Om die ander eerlijk in de ogen te kunnen kijken.

In een van de psalmen zegt david ( en dat vind ik mooi gezegd ): 'Heer, stel een wacht voor mijn mond/ waak over de deuren van mijn lippen.'

Noelle

09:58 Gepost door 't schrijverke in moraalverhalen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

inderdaad waar wat je schrijft...
maar soms moeilijk : waar het hart van vol is loopt de mond (soms) van over hé.
Het is soms wikken en wegen - vandaar dat ik ook niet alles 'loslaat' op mijn blog. Sommigen vinden het al te veel openheid wat ik schrijf...

Gepost door: lucretia | 07-01-07

Mooie gedachte en nog waar ook.

Gepost door: emmy | 08-01-07

:-) ook weer eventjes bijgelezen
groetjes

Gepost door: Borriquito | 09-01-07

De commentaren zijn gesloten.