27-10-06

vrijheid.....

131430655_77ff86dc6a

 

Je bent een vrij mens.Maar er is veel,dat je vrijheid kan begrenzen: een baan, het sociale verband waarin je leeft, maatschappelijk verplichtingen, de conditie van je lichaam, je financiele positie.

Dit hoeft allemaal geen ramp te zijn.Met deze vormen van vrijheidsbeperking valt goed te leven.Ze zijn niet van invloed op de kwaliteit van je bestaan.Maar wat die kwaliteit wel zou aantasten : de beperking van je innerlijke vrijheid.Dat mag een ramp heten: wanneer je psychisch niet meer kunt gaan en staan waar je wilt.Wanneer je geestelijk gezien een gevangene bent, een gekooide.

Je innerlijke vrijheid komt onder meer tot uitdrukking in je vrijheid van denken.Het is je gegeven in alle vrijheid je gedachten over iets te laten gaan, je menig te vormen, tot een weloverwogen beslissing te komen.Het is zeer bedreigend, wanneer je deze vrijheid kwijtraakt.Toch kan het zover komen: dat je zelf niet meer denkt, maar anderen voor je denken.Dat je geen ideeën meer ontwikkelt, geen vragen meer stelt, geen keuzes meer maakt.

Andere typen van innerlijke vrijheid zijn de vrijheid om te dromen (bv te dromen over vrede), de vrijheid om je te verwonderen, de vrijheid om lief te hebben, de vrijheid om te geloven,de vrijheid om te protesteren tegen onrecht en geweld.

In deze en in andere expressies van innerlijke vrijheid gaat het steeds om de fundamentele vrijheid om bewust en optimaal mens te zijn.

Dus leef en wordt niet geleefd.

NOELLE

19:57 Gepost door 't schrijverke in moraalverhalen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

tja mooie woorden maar dat heb je niet altijd in de hand, he! Ik kan het weten.

Gepost door: beesken | 27-10-06

De commentaren zijn gesloten.